Äldreomsorg för HBTQ-personer diskuterades på West Pride

2015-06-11

Runt om i Göteborgsområdet svajar denna vecka regnbågsflaggorna.
West Pride syns. Och behövs. Speciellt inom äldreomsorgen, som fick vara i fokus för en stund när en paneldebatt om Äldreomsorg för HBTQ-personer arrangerades av Vision och Vårdförbundet.

I panelen satt, som representant för Göteborgs stads Äldreomsorg samt hälso- och sjukvårds sektorchefer, Eva Saletti från Lundby, kommunalrådet Daniel Bernmar (V) fanns även han på plats och Kerstin Betzér från HBT-Seniorerna samt biträdande kommunalråd Ann Catrine Fogelgren (Fp).

HBT-boende på Styrsö
Intresset för dagens ämne var större än arrangörerna räknat med. I den lilla undervisningssalen på Artisten trängdes ett sextiotal personer medan lika många snällt fick vända i dörren.
Diskussionen kom i mångt och mycket att handla om HBTQ-boendens vara eller icke vara i Göteborg, samt hur Göteborgs stad tänker kring HBT-certifiering och HBT-diplomering. Det nämndes bland annat i förbifarten att ett HBT-certifierat äldreboende är på gång i stadsdelen Västra Göteborg, en stolt verksamhetschef befann sig även i publiken.

Mer snack på golvet
HBTQ-äldreboendeDet är mycket prat om att personal ute i linjen ska ha HBTQ-kompetens, men på vilken nivå ska den ligga. Detta var en av de frågor som väcktes när det blev dags för publiken att säga sitt mot slutet.
- Västra Götalandsregionen har kommit längre än Göteborgs stad med sin HBT-diplomering, men vi ämnar gå samma väg, menade kommunalrådet Daniel Bernmar (V).
- Vi får se HBT-diplomeringen som en grund, ett golv, och sedan måste vi höja oss från golvet och tillföra kompetens på olika nivåer. Men som sagt, vi är långt ifrån själva golvet idag.
HBTQ-äldreboendeKerstin Betzér från HBT-Seniorerna summerar dagens diskussion.
- Den goda viljan att förändra finns, nästan överallt, men det tar tid. Det jag önskar är att personalen på golvet ute i verksamheterna pratar om HBTQ-frågor och håller diskussionen uppe. Det är viktigt.

Gilla sidan, 1 person gillar.

Mer om West Pride


West Pride är en konst- och kulturfestival i Göteborg skapat av och för homosexuella, bisexuella, transpersoner, queer-personer m.fl. Festivalen är tänkt som en årligen återkommande festival. Hette från början HBT-festivalen, men bytte namn till HBTQ för att bli mer inkluderande. "Queer" utgör inte någon specifik minoritetsgrupp, utan är ett perspektiv på utanförskap och normkritik. Från 2013 heter festivalen West Pride och är Sveriges näst största pridefestival.

Kolla in programmet för årets festival här: http://westpride.se/program

uiqt|wBivvi5uizq5sizt{{wvH%vozmoqwv5{mivvi5uizq5sizt{{wvH%vozmoqwv5{muiqt|wBivvm4kpiztw||m5tiz{{wvH%vozmoqwv5{mivvm4kpiztw||m5tiz{{wvH%vozmoqwv5{m